Γιατί χαλάμε τη δίαιτα τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας

Όποιος αποφεύγει να ζυγιστεί Δευτέρα πρωί, ξέρει καλά την αναπόφευκτη αλήθεια: τα Σαββατοκύριακα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη σιλουέτα του. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις έχουν στα χέρια τους ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: οι περισσότεροι άνθρωποι όντως τρώνε περισσότερο τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, ακόμα κι αν βρίσκονται σε δίαιτα.


«Οι κραιπάλες του Σαββατοκύριακου μπορεί να υπονομεύσουν τον έλεγχο του σωματικού βάρους, είτε οδηγώντας σε αύξησή του είτε πολύ απλά χαλώντας τη δίαιτα που φιλότιμα τηρούμε με ευλάβεια όλη την εβδομάδα», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Ρασέτ, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Όπως γράφουν η δρ Ρασέτ και οι συνεργάτες της στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Οbesity», παρακολούθησαν επί έναν χρόνο 48 άνδρες και γυναίκες, προσπαθώντας να καθορίσουν τις επιδράσεις των Σαββατοκύριακων στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Οι εθελοντές, που ήταν από φυσιολογικοί έως παχύσαρκοι, χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη (ονομάστηκε «ομάδα ελέγχου») δεν άλλαξε διατροφικές ούτε γυμναστικές συνήθειες. Η δεύτερη ακολούθησε πρόγραμμα δίαιτας που καθημερινά παρείχε 20% λιγότερες θερμίδες από τις συνηθισμένες και η τρίτη καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής που περιελάμβανε αύξηση της συνήθους φυσικής δραστηριότητας κατά 20%.

Οι εθελοντές κρατούσαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής και φορούσαν ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητάς τους.

Πριν καν αρχίσουν οι εθελοντές να αλλάζουν τις συνήθειές τους αναλόγως με τις συστάσεις των ερευνητών, υπήρχαν ήδη διαφορές στη διατροφή τους τα Σαββατοκύριακα- διαφορές που τους πάχαιναν στα τέλη της εβδομάδας σε τέτοιο σημείο, ώστε «αν δεν άλλαζαν τίποτα στη ζωή τους επί έναν χρόνο, θα είχαν πάρει σχεδόν 5 κιλά», είπε η δρ Ρασέτ. Και αυτό, διότι το Σάββατο λ.χ. κατανάλωναν 2.257 θερμίδες έναντι 2.021 τις άλλες ημέρες της εβδομάδας. Ωστόσο, οι συνήθειες της φυσικής δραστηριότητας παρέμεναν αναλλοίωτες, οπότε «η αύξηση του βάρους τους ήταν καθαρά θέμα διατροφής», πρόσθεσε.

Όταν οι εθελοντές άρχισαν τη δίαιτα ή τη συστηματική γυμναστική, η υπερφαγία του Σαββατοκύριακου συνεχίσθηκε. Επακόλουθο; Όσοι εθελοντές έκαναν δίαιτα, δεν έχαναν ούτε γραμμάριο τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, ενώ όσοι γυμνάζονταν έπαιρναν σχεδόν 1 κιλό!

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται από τους ερευνητές στο χαλαρό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, που δυσκολεύει την πειθαρχία και διευκολύνει ιδιαιτέρως κάθε διατροφική παρεκτροπή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως «όποιος προσέχει τη διατροφή του ή προσπαθεί να αδυνατίσει, πρέπει να προσέχει τα Σαββατοκύριακα, διότι άθελά του μπορεί να υπονομεύει τη μάχη που δίνει με τα κιλά», κατέληξε η δρ Ρασέτ.

Πώς να νικήσετε το γουικέντ

Αντιμετωπίστε τα Σαββατοκύριακα δίχως τον φόβο ότι θα παραφάτε, ακολουθώντας τις συμβουλές της δρος Κόνι Ντίκμαν, διευθύντριας του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις:

* Να τρώτε μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που σηκώνεστε από το κρεβάτι. Και στη συνέχεια, να κάνετε μικρά γεύματα κάθε 3 έως 4 ώρες, ώστε να μην πεινάσετε και μπείτε στον πειρασμό να παραφάτε.

* Να τρώτε φρούτα, λαχανικά ή/και δημητριακά ολικής αλέσεως στα πρώτα γεύματα της ημέρας. Θα διατηρήσετε έτσι για περισσότερο χρόνο το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

* Αν πρόκειται να φάτε εκτός σπιτιού, συμφωνήστε με την παρέα σας να μοιρασθείτε τα ορεκτικά. Και να αποφύγετε το ψωμί, εάν έχετε πρόγραμμα να φάτε γλυκό ως επιδόρπιο.

* Να πίνετε εναλλάξ οινοπνευματώδη ποτά με μη οινοπνευματώδη ή λάιτ ροφήματα, για να μειώσετε τις θερμίδες.